Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 97051

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 0800 227 638
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr
FAX: 01 6661 630

Vijesti

Novoregistrirane domene

Novoregistrirane domene

U prva 24 sata od omogućavanja registracije kratkih domena i domena s dijakritičkim znakovima registrirano je 216 domena. Korisnici su pokazali najveći interes za dijakritičkim domenama kojih je u navedenom periodu registrirano 181.

Domena sastavljenih od jednog odnosno dva alfanumerička znaka registrirano je 23 odnosno 12.

Puštanje u opticaj novih tipova domena dodatan su korak u procesu modernizacije upravljanja .hr domenama.

Registracija novih tipova domena

Registracija novih tipova domena

Od 4. srpnja 2016. godine u podne Registar .hr domena omogućava registraciju domena s jednim i dva alfanumerička znaka te domena s dijakritičkim znakovima. Za registraciju domena potrebno se obratiti jednom od ovlaštenih registrara čiji popis se nalazi na sljedećoj poveznici:

https://www.dns.hr/portal/home/registrars

Domene s dijakritičkim znakovima č,ć,đ,š i ž bit će moguće registrirati kao besplatne ili naplatne ovisno o zadovoljavanju uvjeta iz Pravilnika i željama korisnika. Zahtjev za registaciju besplatnih domena podnosi se na sljedećoj poveznici: https://www.dns.hr/portal/register/info-free-hr .
Domene se registriraju kao i do sada prema načelu vremenskog prvenstva bez davanja prednosti bilo kojoj fizičkoj ili pravnoj osobi.

Cro-IGF 2016.

Cro-IGF 2016.

Drugi Hrvatski forum o upravljanju Internetom (CRO-IGF 2016.), održan je u srijedu 1. lipnja 2016. godine u Kongresnoj dvorani hotela Grand Adriatic u Opatiji. Ovogodišnji skup organiziran je u sklopu MIPRO konferencije, a teme foruma bile su: ljudska prava na Internetu, mrežna neutralnost, otvoreni podaci javne uprave i arbitražno rješavanje domenskih sporova unutar vršne .hr domene.

Teme su kao uvodničari i panelisti otvorili Leda Lepri (Ministarstvo uprave), Anamarija Musa (Povjerenica za informiranje), Ivana Milas Klarić (Pravobraniteljica za djecu), Nataša Glavor (CARNet), Andrea Beccalli (ICANN), Hrvoje Lisičar (Pravni fakultet), Marko Jurić (Pravni fakultet), Igor Barlek (VIPNet), Milan Živković (Ericsson Nikola Tesla), Amera Zulić Vrabec (IN2), Domen Savič (Zavod Državljan D), Tihomir Katulić (Pravni fakultet) i Kristijan Zimmer (HrOpen).
Organizatori Cro-IGFa 2016. bili su: MIPRO, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo uprave, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska udruga poslodavaca, Ericsson Nikola Tesla, Udruga HROpen, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Broj domena po godinama

Broj domena po tipu