Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 100827

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr
FAX: 01 6661 630

Vijesti

24. CENTR Marketing radionica

24. CENTR Marketing radionica

CARNet je 12. i 13. listopada 2017. godine bio domaćin 24. CENTR (Council of European National Top Level Domain Registries) marketing radionice na kojoj su sudjelovali predstavnici nacionalnih registara iz Europe i svijeta.

Na radionici su razmijenjena iskustva o raznim marketinškim aktivnostima koje svaka zemlja koristi za promociju svoje nacionalne domene kao i iskustva o raznim alatima koji se koriste za mjerenja i analizu marketing aktivnosti.

Na drugom danu kao gost predavač sudjelovao je Saša Stanković, eCommerce menadžer u tvrtki FOREO s temom "How to measure paid/owned/earned marketing activities".

Ovo je prvi put da je CARNet bio domaćin CENTR Marketing radionice.

Konferencija RIF i DIDS 2017

Konferencija RIF i DIDS 2017

Predstavnici Registra .hr domena sudjelovali su na osmoj godišnjoj konferenciju o razvoju interneta DIDS i RIF 2017 u organizaciji udruge “Registra nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS). Dan internet domena Srbije održao se 7. ožujka pod sloganom “Tajne internet pretraga: Traži, Nađi, Posjeti”.

Program prvog dana bio je posvećen Google-u te kako iskoristiti Google-ove alate za kreiranje internet strategije, kako se oglašavati na Google-u i kako kreirati sadržaje koje vole i pretraživači i posjetitelji web stranica te kako analizirati postignute rezultate. Ovaj segment programa vodio je Gary Illyes, analitičar webmaster trendova u tvrtki Google Inc.

Drugog dana, 8. ožujka održao se Regionalni internet forum – RIF 2017 koji je okupio regionalne registre nacionalnih internet domena i organizacije bliske pitanjima vezanim za domene (državni organi, regulatorna tijela za telekomunikacije, CERT-ovi i druge organizacije vezane za internet sigurnost, registrari, zainteresirani predstavnici internet zajednica) i bavio se temama od značaja za registre internet domena.

Više o događanju možete pročitati na sljedećim poveznicama:
https://dids.rs/sr/zavrsna-naslovna/
https://rif.rs/sr/zavrsna-naslovna/ .

Sastanak ICANN Studienkreisa u Dubrovniku

Sastanak ICANN Studienkreisa u Dubrovniku

Dana 6. i 7. listopada 2016. godine u Dubrovniku održao se 16. po redu sastanak organizacije ICANN Studienkreis u kojem je CARNet bio nacionalni organizacijski partner.

Organizacija ICANN Studienkreis okuplja vrsne stručnjake iz reda državnih organizacija, privatnog sektora, akademske i tehničke zajednice te civilnog društva na temu globalnog upravljanja Internetom i svjetskim domenskim prostorom.

Uvodni govor održao je ravnatelj CARNeta, Zvonimir Stanić u kojem je predstavio Hrvatsku, CARNet i Registar .hr domena.

Ostale teme sastanka uključivale su upravljanje internetom na globalnoj razini, tranzicija IANA-e i uloga ICANN-a, vijesti iz svijeta generičkih domena te internet sigurnost u svojstvu upravljanja internetom. Više informacija o ICANN Studienkreisu pročitajte ovdje.

Broj domena po godinama

Broj domena po tipu