Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 95508

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 0800 227 638
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr
FAX: 01 6661 630

Vijesti

Novosti u registraciji domena od 4. srpnja

Novosti u registraciji domena od 4. srpnja

U nastavku kontinuiranog poboljšanja upravljanja .hr domenom doneseni su postupci i uvjeti registracije domena sastavljenih od jednog ili dva alfanumerička znaka te domena s dijakritičkim znakovima.

Daljnjom liberalizacijom upravljanja domenama, po prvi put od postojanja .hr domena, bit će omogućena registracija domena s jednim alfanumeričkim znakom koje je zajedno s domenama s dva alfanumerička znaka moguće registrirati kao naplatne domene kod ovlaštenih registrara. Registracija će biti moguća od 4. srpnja 2016. godine od 12 sati.

Domene se registriraju kao i do sada prema načelu vremenskog prvenstva bez davanja prednosti bilo kojoj fizičkoj ili pravnoj osobi.

Domene s dijakritičkim znakovima č,ć,đ,š i ž bit će moguće registrirati kao besplatne ili naplatne ovisno o zadovoljavanju uvjeta iz Pravilnika i željama korisnika.

Novost je i dozvola promjene korisnika kod naplatnih domena koja ce biti moguća od 1. rujna ove godine, a radi koje je Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr upozorilo sve korisnike domena na važnost ispravno upisanih podataka pod .hr domenom. Poseban naglasak stavljen je na e-mail adresu korisnika putem koje se upravlja domenom pa je moguće izvršiti i nepovratne akcije. Korisnika domene smatra se odgovornim za točnost navedene e-mail adrese i sve aktivnosti napravljene putem te adrese smatraju se valjanima.

Cijene domena za krajnje korisnike definirat će registrari, a Cjenik CARNetovih usluga prema registrarima dostupan je na ovoj adresi.

Odluke o ovim promjenama donijelo je Upravno vijeće CARNeta, a na temelju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vrsnom nacionalnom internetskom domenom.

Navedene odluke dostupne su na ovoj poveznici.

Ispravni podaci o korisnicima

Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr podsjeća sve korisnike .hr domena na važnost ispravnih podataka unesenih pod domenom. Poseban naglasak stavlja se na e-mail adresu korisnika domene putem koje je moguće upravljati domenom, ali i izvršiti nepovratne akcije.


Isključivo je korisnik domene odgovoran za točnost navedene e-mail adrese i sve aktivnosti napravljene putem te adrese smatraju se valjanima. Povjerenstvo je donijelo odluku kojom upućuje registrare da istu informaciju proslijede svim korisnicima .hr domena.


Odluka je dostupna na poveznici: https://dns.hr/portal/files/Odluka-Ispravni-Podatci.pdf

Predstavnici CARNeta i Registra .hr domena na DIDSu i RIFu 2016

Predstavnici CARNeta i Registra .hr domena na DIDSu i RIFu 2016

15. i 16. ožujka 2016. godine predstavnici CARNeta i Registra .hr domena sudjelovali su na sedmoj godišnjoj konferenciji o Internetu DIDS 2016. (Dan internet domena Srbije) i drugom po redu Regionalnom internet forumu - RIF 2016. u Beogradu.

Dan internet domena Srbije održan je pod sloganom „Živimo Internet… Globalno – Bezbedno – Lokalno“, a organizator je bila Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS).
RIF 2016. je okupio predstavnike nacionalnih registrara iz jugoistočne Europe kao i predstavnike državnih tijela, tijela lokalne internetske zajednice, globalnih internetskih organizacija i pravnih stručnjaka iz regije. Teme na RIF-u 2016 bile su primjeri iz prakse i stavovi regionalnih stručnjaka o multistakeholder modelu upravljanja internetom, razvoju elektroničke uprave u Srbiji i regiji, internet neutralnosti, pravnoj regulativi u ovom području ali i sigurnosti na Internetu. Predsjednica Programskog odbora RIF 2016 bila je CARNetova djelatnica Nataša Glavor.

Ovlašteni registrari

Amis Telekom d.o.o.
Avalon d.o.o.
Extreme IT d.o.o.
INFO JURMAN d.o.o.
Infonet d.o.o.
Logomedia d.o.o.
MadNET d.o.o.
Orbis d.o.o.
PLUS HOSTING d.o.o.
Pondi d.o.o.
POSLuH d.o.o.
REGICA.NET d.o.o.
S.H.O.P. CENTAR d.o.o.
Sayber d.o.o.
Softnet d.o.o.
Studio4web
Sustavi za mrežno udomljavanje 90 d.o.o.
Terrakom d.o.o.
Tomsoft d.o.o.
TOTOHOST d.o.o.
WMD d.o.o.

Statistika