Upravljanje globalnim domenskim Internet prostorom, kao i sustavom središnjih poslužitelja koji osiguravaju funkcioniranje DNS (Domain Name System) sustava, ostvaruje se kroz nezavisnu organizaciju ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

BROJ REGISTRIRANIH .HR DOMENA: 98032

SLUŽBA ZA KORISNIKE

TELEFON: 01 6661 555
E-MAIL: helpdesk@carnet.hr
FAX: 01 6661 630

Vijesti

Sastanak ICANN Studienkreisa u Dubrovniku

Sastanak ICANN Studienkreisa u Dubrovniku

Dana 6. i 7. listopada 2016. godine u Dubrovniku održao se 16. po redu sastanak organizacije ICANN Studienkreis u kojem je CARNet bio nacionalni organizacijski partner.

Organizacija ICANN Studienkreis okuplja vrsne stručnjake iz reda državnih organizacija, privatnog sektora, akademske i tehničke zajednice te civilnog društva na temu globalnog upravljanja Internetom i svjetskim domenskim prostorom.

Uvodni govor održao je ravnatelj CARNeta, Zvonimir Stanić u kojem je predstavio Hrvatsku, CARNet i Registar .hr domena.

Ostale teme sastanka uključivale su upravljanje internetom na globalnoj razini, tranzicija IANA-e i uloga ICANN-a, vijesti iz svijeta generičkih domena te internet sigurnost u svojstvu upravljanja internetom. Više informacija o ICANN Studienkreisu pročitajte ovdje.

Novoregistrirane domene

Novoregistrirane domene

U prva 24 sata od omogućavanja registracije kratkih domena i domena s dijakritičkim znakovima registrirano je 216 domena. Korisnici su pokazali najveći interes za dijakritičkim domenama kojih je u navedenom periodu registrirano 181.

Domena sastavljenih od jednog odnosno dva alfanumerička znaka registrirano je 23 odnosno 12.

Puštanje u opticaj novih tipova domena dodatan su korak u procesu modernizacije upravljanja .hr domenama.

Registracija novih tipova domena

Registracija novih tipova domena

Od 4. srpnja 2016. godine u podne Registar .hr domena omogućava registraciju domena s jednim i dva alfanumerička znaka te domena s dijakritičkim znakovima. Za registraciju domena potrebno se obratiti jednom od ovlaštenih registrara čiji popis se nalazi na sljedećoj poveznici:

https://www.dns.hr/portal/home/registrars

Domene s dijakritičkim znakovima č,ć,đ,š i ž bit će moguće registrirati kao besplatne ili naplatne ovisno o zadovoljavanju uvjeta iz Pravilnika i željama korisnika. Zahtjev za registaciju besplatnih domena podnosi se na sljedećoj poveznici: https://www.dns.hr/portal/register/info-free-hr .
Domene se registriraju kao i do sada prema načelu vremenskog prvenstva bez davanja prednosti bilo kojoj fizičkoj ili pravnoj osobi.

Broj domena po godinama

Broj domena po tipu