Vijesti

25.04.2016.

Novosti u registraciji domena od 4. srpnja

U nastavku kontinuiranog poboljšanja upravljanja .hr domenom doneseni su postupci i uvjeti registracije domena sastavljenih od jednog ili dva alfanumerička znaka te domena s dijakritičkim znakovima.

Daljnjom liberalizacijom upravljanja domenama, po prvi put od postojanja .hr domena, bit će omogućena registracija domena s jednim alfanumeričkim znakom koje je zajedno s domenama s dva alfanumerička znaka moguće registrirati kao naplatne domene kod ovlaštenih registrara. Registracija će biti moguća od 4. srpnja 2016. godine od 12 sati.

Domene se registriraju kao i do sada prema načelu vremenskog prvenstva bez davanja prednosti bilo kojoj fizičkoj ili pravnoj osobi.

Domene s dijakritičkim znakovima č,ć,đ,š i ž bit će moguće registrirati kao besplatne ili naplatne ovisno o zadovoljavanju uvjeta iz Pravilnika i željama korisnika.

Novost je i dozvola promjene korisnika kod naplatnih domena koja ce biti moguća od 1. rujna ove godine, a radi koje je Povjerenstvo za upravljanje domenom .hr upozorilo sve korisnike domena na važnost ispravno upisanih podataka pod .hr domenom. Poseban naglasak stavljen je na e-mail adresu korisnika putem koje se upravlja domenom pa je moguće izvršiti i nepovratne akcije. Korisnika domene smatra se odgovornim za točnost navedene e-mail adrese i sve aktivnosti napravljene putem te adrese smatraju se valjanima.

Cijene domena za krajnje korisnike definirat će registrari, a Cjenik CARNetovih usluga prema registrarima dostupan je na ovoj adresi.

Odluke o ovim promjenama donijelo je Upravno vijeće CARNeta, a na temelju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vrsnom nacionalnom internetskom domenom.

Navedene odluke dostupne su na ovoj poveznici.